Обявиха хуманитарна криза в Тихуана заради хилядите мигранти

10:50, 24 ное 18 / Свят 25 1130 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кметът на Тихуана обяви хуманитарна криза в граничния мексикански град и каза днес, че е помолил ООН да отпусне помощ за пристигналите там близо 5000 мигранти от Централна Америка, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

По думите на кмета Хуан Мануел Гастелум федералното правителство оказва недостатъчна помощ и той няма намерение да харчи от обществения ресурс на града за справяне със ситуацията. "Нямаме достатъчната и необходима инфраструктура, за да се грижим подобаващо за тези хора и да им дадем сносно пространство", каза той по радио "Групо формула". Повечето от мигрантите са настанени на градския стадион.

През по-голямата част от маршрута си керванът с мигранти, потеглил от Хондурас в средата на октомври, срещаше добър прием в градовете, през които преминаваше. Но на тези места мигрантите престояваха най-много за по две нощи с изключение на столицата Мексико. В Тихуана обаче мигрантите, бягащи от насилието и мизерията по родните си места, искат да получат убежище в САЩ. Това означава, че вероятно те ще престоят в граничния град месеци наред, преди да имат възможност да разговарят с американски представител, поясни АП.

Кметът се оплака, че в града са пристигнали 20 тона федерална помощ, но три четвърти от нея били материали за укрепване на границата и само 5 тона са от полза за мигрантите.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама