Юнкер и Мей ще обсъдят отношенията относно Брекзит

10:40, 24 ное 18 / Свят 25 1066 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В деня преди Европейския съвет утре председателят на ЕК Жан Клод Юнкер и британският премиер Тереза Мей ще обсъдят бъдещите отношения между Обединеното кралство и Евросъюза.

Срещата е ден преди извънредния Европейски съвет, посветен на Брекзит. На него лидерите Европейския съюз трябва да дадат подкрепата си за сделката.

Според експерта от Центъра за европейска политика Лариса БрУнер Брекзит без сделка е най-реалистичният вариант за излизането на Великобритания от ЕС. Тя уточни пред БНР, че причината за това ще бъде не Съюзът, а Обединеното кралство:

“Според мен голямата опасност за Тереза Мей не е в Брюксел, а е в Уестмистър. Ако парламентът отхвърли споразумението на първо четене, британският премиер Тереза Мей има 21 дни, през които да предложи поправки в документа. През това време във Великобритания може да настъпи политически хаос, финансовите пазари да бъдат изключително нестабилни, фирмите да ускорят плановете си за действие в случай на Брекзит без споразумение и като цяло да добием първа представа, какво означава именно такова оттегляне от съюза“, каза тя.

Испания поставя като условие да бъде постигнато споразумение с Лондон за бъдещето на анклава Гибралтар. В противен случай планираната за утре извънредна среща на върха на ЕС, на която се очаква да бъде одобрена сделката за Брекзит, може да бъде отменена, предупреди испанският премиер Педро Санчес.

След Мей Юнкер ще приеме и премиера на Италия Джузепе Конте.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама