Фетхуллах Гюлен - обвинен за убийството на руския посланик в Турция

19:10, 23 ное 18 / Свят 25 1283 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

28 души, включително Фетхуллах Гюлен, са обвинени за убийството на руския посланик в Турция Андрей Карлов през декември 2016 г. Днес прокуратурата в турската столица завърши разследването на атентата и внесе обвинителния акт в съда, съобщи БНР.

Според обвинението терористичния акт е провокация, насочена срещу турско-руските отношения. Освен лидера на движението Фетхуллах Гюлен, сред обвинените са и други високопоставени членове на мрежата му.

Двама от тях – Шериф Али Текелан и Емрулах Услу, в момента живеят в Съединените щати. Друг обвиняем е Шахин Сьогют, сочен за ръководител на групата, към която е принадлежал убиецът - бившият полицай Мевлют Мерт Алтънташ.

Властите обвиняват членовете на организацията на Гюлен, че стоят зад опита за преврат от 15 юли 2016 г., а в конкретния случай обвиняемите ще отговарят за нарушаване на конституционния ред на страната, членство във въоръжена терористична и шпионска организация, предумишлено убийство с цел всяване на страх.

Според 609-страничния обвинителен акт първоначалният план е бил покушението да се извърши на 27 юни 2016 г. Тогава в централата на Партията на справедливостта и развитието за чуждите посланици в Турция е организирана вечеря ифтар, слагаща край на дневния пост за мюсюлманите през свещения месец Рамазан. Впоследствие планът е бил променен и покушението беше извършено при откриване на изложба в Анкара на 19 декември 2016 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама