Проектът за затягане на контрола над "Северен поток" 2 е блокиран

18:10, 23 ное 18 / Свят 25 1077 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Проектът за по-строга директива на ЕС в газовия сектор, чиято цел е да се затегне контролът на Брюксел над "Северен поток"2, продължава да е блокиран в Съвета на ЕС и сроковете за утвърждаването му са непредсказуеми. Това заяви на брифинг в Брюксел говорителят на Европейската комисия Александър Винтерщайн. "Този проект продължава да се разглежда от Съвета на ЕС. Там тече процес и не мога да кажа кога ще бъде приключен", допълни той.

Еврокомисията обнародва проекта си за доработване на газовата директива на ЕС през ноември 2017 г. Заместник-председателят на ЕК по въпросите на енергосъюза Марош Шевчович обяви, че ЕК ще действа за приемането на този документ в най-кратки срокове.

Проектът цели най-вече да разшири правата на Брюксел по контрола на международните морски газопроводи, които доставят газ на територията на Евросъюза или с други думи той е насочен към "Северен поток"2.

В началото на 2018 г. юридическата служба на Съвета на ЕС излезе със заключение, че текстът, разработен от Еврокомисията, противоречи на международни норми и по-специално на Конвенцията на ООН по морското право. От тогава проектът за този документ се разглежда от работна група на Съвета на ЕС, припомня руската информационна агенция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама