Референдум за правата на кравите в Швейцария

08:15, 23 ное 18 / Свят 25 512 Topnovini
1

Референдум за правата на кравите организират в Швейцария този уикенд. Целта е гласоподавателите да кажат мнението си по-въпроса дали трябва да се субсидират допълнително стопани, които не режат рогата на своите крави. Практиката да се правят такива манипулации е от 70-те, когато се променят и условията на отглеждане на животните.
 
Армин Капул е на 67, живее в швейцарския кантон Юра и последните 8 години е посветил направата на кравите. Тези, които той отглежда, имат рога и така се нареждат сред 20-те процента крави в страната, които все още са запазили този свой природен атрибут.

Останалата част от техните братя и сестри губят рогата си още като млади телета, защото това дава възможност на стопаните им да отделят по-малко място за тяхното отглеждане.

Казусът се появява през 70-те години, когато се приема закон, според който, ако отглеждаш крави с рога, трябва да оставиш свободно една трета от пространството, което те обитават. Това коства повече средства и усилия на фермерите, което пък води до въвеждане на практиката да се режат рогата на животните. Срещу нея обаче остро се противопоставя фермерът Армин Капул.

„Кравите ни дават храна, ние трябва да ги уважаваме като такива, каквито природата ги е създала. Важно е да запазим и техните рога. Когато ги погледнем, те винаги държат главите си високо и са горди. Когато им махнеш рогата, те стават много тъжни“, каза Капул.

Затова и фермерът събира 150 хиляди подписа в подкрепа на провеждането на референдум, на който гражданите да решат дали правителството да плаща по 190 швейцарски франка годишно на всеки фермер, който не е отразял рогата на кравата си. Субсидията е предвидено да се отпуска за всяко едно животно. Идеята обаче има и своите противници. Един от тях е Стефан Жилген, мениджър на кравеферма:
 
„Аз съм против инициативата, защото сегашната система за отглеждане има своите предимства. Кравите се отнасят по-добре една с друга. А когато са с рога, вероятността за наранявания и за животните, и за хората е по-голяма“, допълни Жилген.
 
Досега инициаторът на референдум Армин Капул е инвестирал 55 хиляди франка от пенсионния си фонд за популяризиране на инициативата.
 
Ако в неделя гласоподавателите кажат ДА, то Швейцария ще трябва да отдели 30 милиона франка, в името на правата на своите крави.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Кой кандидат за кмет е с по-големи шансове на изборите в София?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 263 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.