Седем начина как да спрете настинката още преди да се е появила

13:00, 25 ное 18 25 2275 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Когато настинката ви застигне, всичко, което искате, е да се сгушите на топло у дома и да почивате. За съжаление обаче, невинаги имаме възможност да се отпуснем, защото ежедневните задачи ни притискат, гоним срокове, имаме семейство, за което да се грижим.

Резултатът – сериозна вирусна инфекция, която може да засегне гърлото, носа, ушите и води ди хрема, зачервено гърло, кашлица, болка в мускулите и главоболие, кихане и треска. За съжаление, възстановяването не е толкова лесно, а най-добрият начин да не стигнем до това състояние е да вземем превантивни мерки, информира „Профит“.

Ето 7 неща, които можете да направите, за да не се разболявате в сезона на вирусите:

1. Пуснете овлажнителя
Ниската влажност изсушава носа и затруднява способността да се борим с микробите. Овлажнителят помага да се поддържа влажността на лигавицата. Но не забравяйте да поддържате овлажнителя чист, тъй като топлата влажна среда може да се превърне в място за размножаване на мухъл (което може да доведе до алергия).

2. Приемайте достатъчно витамин D
Проучванията показват, че хората, които не получават достатъчно витамин D, са по-склонни да страдат от инфекция на горните дихателни пътища, което води до кашлица, болки в гърлото или запушен нос, спрямо тези, които се зареждат със „слънчевия витамин“. Някои изследвания показват, че редовният прием на витамин D на ден може да предотврати респираторни инфекции. Можете да го намерите в храни, като сьомга, говеждо месо, яйчен жълтък, портокалов сок, сирене и гъби.

3. Дръжте ръцете си чисти и не пипайте лицето си
Дори и да не забелязвате, през деня неусетно докосвате често лицето си. Това обаче е доста вреден навик, особено по време на грипен сезон: когато сте в контакт с вирус (чрез друг човек или заразена повърхност), лесно го пренасяте чрез кожата. Мийте редовно ръцете и търкайте поне по 20 секунди.

4. Дезинфекцирайте телефона си
Помислете за всички места, на които сте слагали телефона си през деня: кухненския плот, банята, масата в ресторанта. Което е показателно защо мобилните телефони могат да имат до 10 пъти повече бактерии, отколкото тоалетната чиния. Дезинфекцирайте с мокри антибактериални кърпи.

5. Намерете време, за да се отпуснете
Стресът може да отслаби способността на вашата имунна система да се бори с инфекцията. Затова направете почивката приоритет. Изберете релаксиращи занимания, като йога, медитация, разходки.

6. Спете
Добрият сън е ключов, когато става въпрос за предотвратяване на настинки. Според изследване, хората, които редовно спят по-малко от седем часа, са три пъти по-склонни да се разболяват, отколкото тези, които са спали осем часа или повече всяка нощ.

7. Приемайте цинк
Изследванията показват, че цинкът действително може да намали разпространението на вирусите, а приемането му (обикновено под формата на цинкови таблетки или цинкови назални спрейове) намалява продължителността и симптомите на настинка.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама