СГП няма да образува производство срещу Таско Ерменков

16:15, 20 ное 18 / Политика 25 708 Шрифт:
Topnovini

След извършена проверка, Софийска градска прокуратура (СГП) отказа да образува досъдебно производство срещу народния представител Таско Ерменков за разпространена от него информация чрез Facebook за качеството на водата в София.

Проверката е извършена по повод постъпил сигнал от народните представители Тома Биков и Данаил Кирилов.

В хода й е установено, че на 19-ти май тази година в публичния си профил в социалната мрежа Facebook Таско Ерменков споделил информация, получена от трето лице, че питейната вода в гр. София е заразена и/или отровена, поради което съществува сериозна огромна опасност за живота и здравето на софиянци.

Публикацията била съпроводена с апел от страна на Ерменков институциите да вземат отношение по така постъпилата информация и ако това е фалшива новина, да я оборят.

По-късно същия ден той публикувал отново чрез своя профила във изявление на пресаташето на “Софийска вода”,  в което се отричало водата на София да е замърсена или отровена.

Междувременно множество граждани се запознали с публикацията и споделили лично или чрез интернет съобщения, че са узнали тази информация и от други неофициални източници.

След обстоен анализ на интернет активността на Таско Ерменков по темата, както и на съдържанието на правната норма на престъплението по чл. 326 от НК /подаване на неверни повиквания и заблуждаващи сигнали за опасност/ е установени, че действията на Ерменков не попадат в приложното й поле.

По своя характер публикуваното от него съобщение на личния му профил не представлява заблуждаващ сигнал за тревога, а се касае до субективна интерпретация и оценка на автора за коментираните обстоятелства.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.