Сакскобургготски валидира пощенска марка по повод 100 години от възкачването на цар Борис III

15:00, 20 ное 18 25 1147 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Стогодишнината от възкачването на трона на цар Борис III е знаменателна, не само защото той е забележителна личност, но и защото българският държавник и политик е бил страстен почитател на филателното изкуство. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на валидирането на специална пощенска марка, посветена на годишнината. Печатът за пускане в употреба бе поставен заедно с наследника на българския монарх - Симеон Сакскобургготски.

Образът на цар Борис III многократно е бил увековечаван в редица пощенско-филателни издания, каза още министър Желязков. Той припомни, че пощенска марка от края на 19 век, е посветена на приемането на православието от младия Борис. По-късно, филателията отбелязва през 1918 година, възкачването му на престола едва на 24 години, за да поеме през трънливия път на своята съдба, неразривно свързана с съдбата на българския народ и българската държава.

„Преди пет години, през 2013 година, също имаме издание, което бе посветено на кончината на цар Борис III“, добави министърът.

„Тези събития не само ознаменуват паметта, свързана с личността на цар Борис III, но и помагат по един различен начин да се запознаваме и да се докосваме до неговото дело и жизнен път. Младите поколения имат възможност и по този начин, да опознават нашата история с нейните трудни и противоречиви пътища“, добави още Росен Желязков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама