Започна кампанията „Безопасна Коледа”

14:10, 20 ное 18 25 846 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Започва кампанията “Безопасна Коледа”, в рамките на която Държавната агенция за метрологичен и технически надзор проверява търговските обекти за безопасността на играчки, електрически и светлинни гирлянди, фойерверките и други стоки.
 
Първата проверка от кампанията, която се осъществява вече осма поредна година, е на стоков базар „Илиянци” и в нея участват и журналисти. Управители и продавачи понякога  напускат търговските обекти, за да затруднят проверките. Така се случи и при първия обект – щанд в базара, проверяван от контролния орган. От агенцията обясняват, че представител на собственика на обекта трябва да присъства и ако такъв няма, се търси съдействие от органите на реда.
 
Кампанията включва проверки за широка гама продукти. От 250 до 1000 лева е глобата за едно нарушение.

По време на „Безопасна Коледа“ 2017 инспекторите на агенцията са извършили проверки на над 900 различни продукти, като за 203 от тях е установено, че не отговарят на изискванията. ДАМТН е съставила 102 акта за установяване на административни нарушения на обща стойност 47 000 лв. Сред най-честите нарушения, които инспекторите на агенцията са констатирали, са били: липса на СЕ маркировка, която показва, че продуктът е произведен съгласно утвърдените европейски стандарти; липса на инструкции на български език; липса на декларация за съответствие, за продуктите, при които тя задължително трябва да ги придружава; липса на задължителните предупредителни текстове, свързани с безопасната употреба или без превода им на български език; липса на информация за наименование и адрес на отговорния икономически оператор, което е важно, тъй като позволява да се проследи произходът на продукта.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама