Съчетания на лекарства, които трябва да избягвате

08:00, 24 ное 18 / Здраве 25 1453 Шрифт:
Topnovini

Всяко лекарство и хранителна добавка трябва да се приемат по различен начин. Някои трябва да пият на празен стомах, други - по време на ядене. В състава на третото влиза алкохол, или те причиняват сънливост, така че е нежелателно да се приемат преди да седнете зад волана. Също така е объркваща и последователността кои таблетки кога трябва да се приемат, в какви количества и дали това може да става в комбинация с други лекарства.

Знаете ли, например, че плодовете влияят на ефективността на препаратите? И как да разберете какви лекарствени средства не могат да бъдат приемани едновременно с други? Филип Крили, професор по фармакология в университета Кингстън, казва, че не само лекарствата взаимодействат помежду си, но също така и храната, напитките и популярните лечебни растения. Той идентифицира 6 от най-честите комбинации, които трябва да се избягват.

Статини и сок от грейпфрут

Статините се предписват на пациенти с висок холестерол или коронарна болест на сърцето. Ако имате една от тези диагнози, често се препоръчва да диверсифицирате диетата си с възможно най-много плодове и зеленчуци. Но един плод, който трябва да се изхвърли, е грейпфрут. Сокът му може да забави разграждането на статините в организма, като увеличи присъствието им в кръвта. Това е проблем, защото увеличава тежестта на страничните ефекти, включително болка и увреждане на мускулите и черния дроб, повишени нива на кръвната захар, гадене и главоболие.

Варфарин и зелени листни зеленчуци

Ако сте имали инсулт, инфаркт, дълбока венозна тромбоза или кръвен съсирек в белите дробове, може да ви бъде предписан антисъсирващ препарат от типа на варфарин. И въпреки че трябва да се тествате редовно, когато приемате това лекарство, единственото, с което трябва да внимавате е витамин К. Той се съдържа в такива зелени листни растения като зеле, спанак и зелен чай. Според проф. Крили, витамин К намалява ефективността на варфарина чрез ускоряване на отстраняването му от тялото. Това означава, че тези, които го приемат, могат да имат сериозни последствия, включително повишен риск от инсулт или венозна тромбоза. Поради това трябва да информирате вашия лекар за промените в диетата, така че вашата доза варфарин да може да бъде съответно коригирана.

Антидепресанти и ибупрофен

Не всички антидепресанти са едни и същи. По-специално, човек трябва да внимава със селективните инхибитори на обратното захващане на серотонина. Ако се приема заедно с противовъзпалителни болкоуспокояващи като ибупрофен, рискът от вътрешно кървене се увеличава, което може да включва тъмни изпражнения, спазми в стомаха, умора, кръв в повръщаното и чувство на слабост. проф. Крили отбелязва, че този страничен ефект може да бъде избегнат, ако използвате лекарство за защита на стомаха, като "Лансопразол". Важно е обаче да се отбележи, че някои други лекарства, които предпазват стомаха, също могат да взаимодействат с антидепресантите, затова е важно да ги избирате внимателно.

Метронидазол и и алкохол

Като цяло, повечето фармацевти ще ви кажат, че антибиотиците с алкохол трябва да се избягват, но това е особено важно в този случай. Ако имате инфекция на венците или зъбите, вероятно ще бъдете предписан на Метронидазол и смесването му с алкохол може да доведе до тежко гадене и повръщане. Най-добре е да избягвате да пиете алкохол по време на лечението и най-малко два дни след края му, за да се уверите, че лекарството е напълно отстранено от тялото.

Калциеви добавки и други лекарства

С напредването на възрастта и костите ни стават по-слаби и трябва да се опитаме да поддържаме нивото на калций в кръвта. Но ако това се прави едновременно с приема на витамин D, тогава тази комбинация ще намали ефективността на други лекарства. Това са някои антибиотици, лекарства, които се предписват за недостатъчна активност на щитовидната жлеза и лекарства против малария. След калциевите добавки е най-добре други лекарства да се приемат не по-рано от 2 часа.

И така, какво следва? Ако използвате някой от горепосочените медикаменти, е много важно да не спирате лечението, тъй като внезапните промени могат да имат наистина опасни последици. Ако имате съмнения, консултирайте се с вашия лекар за това кои продукти, добавки и болкоуспокояващи е най-добре да приемате, пише zdrave.to

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама