Мръсният въздух съкращава живота повече от пушенето

12:40, 20 ное 18 25 1852 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Замърсяването на въздуха съкращава живота на човек с почти две години. Това показва ново изследване на учени от Института за енергийна политика на Чикагския университет.

Става въпрос предимно за замърсяването, причинено от изгарянето на изкопаемите горива. Малките частици в замърсения въздух скъсяват живота на човека много повече от пушенето, което намалява продължителността на живота с 1 година и 6 месеца.

Така замърсеният въздух се оказва най-големият убиец в света и дори изпреварва други заплахи за здравето на хората като например войната и СПИН.

Непал е страната с най-замърсен въздух в света, а след нея се нарежда Индия, се казва още в изследването. Замърсяването на въздуха с твърди частици в тези страни е толкова сериозно, че то съкращава средната продължителност на живота на техните граждани с цели 4 години в сравнение тази, която те биха имали, ако въздухът там отговаряше на препоръките на Световната здравна организация.

Степента на замърсяване на атмосферата зависи от региона. Например в Хималайските предпланини въздухът е изключително чист. Но концентрацията на твърдите частици във въздуха на непалската столица Катманду и околните райони, в индийския Национален столичен окръг Делхи, в редица райони на щатите Бихар, Утар-Прадеш, Пенджаб, е такова, че то съкращава живота на местните жители с цели 6 години.

За сравнение, прогнозираната продължителност на живота в Китай, страна с много мръсен въздух, се съкращава само с 2,9 години, а в САЩ – с 0,1 години, се посочва в изследването. Замърсяването на въздуха, причинено до голяма степен от изгарянето на изкопаемите горива, съкращава в глобален план продължителността на живота средно с 1,8 години на човек, съобщава БГНЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама