Първи лицензи бяха раздадени в Гърция за отглеждане на канабис за медицински цели

08:45, 20 ное 18 / Здраве 25 1027 Topnovini
1

Гърция издаде първите лицензи на частни компании за отглеждане на канабис за медицински цели. Южната ни съседка легализира канабиса за медицински цели миналата година и през март отмени забраната за неговото отглеждане и производство. Вече са предоставени два лиценза, а още 12 ще бъдат издадени до края на тази година, посочи министерството на икономиката и развитието, предаде БТА.

Има огромен интерес, основно от Канада и Израел, някои от тях са много големи, заяви на пресконференция зам.-министърът на икономиката Стергиос Пициорлас. В отговор на въпрос той изтъкна, че не се разглежда легализиране на канабиса за развлекателни цели. Пициорлас каза, че първите продукти от медицински канабис се очаква да се появят на пазара след около 12-18 месеца. Производството е основно ориентирано към износ, посочи той.

Предполага се, че хиляди пациенти в Гърция използват канабис за редица сериозни медицински състояния, въпреки че властите нямат точни данни. Продуктите, съдържащи канабис за медицински цели, ще бъдат достъпни с рецепта в аптеките. Те няма да се субсидират от държавната здравно-осигурителна система, посочи здравният министър Андреас Ксантос.

Първите лицензирани оранжерии за канабис ще бъдат в Лариса и Коринт. 14-те лиценза се очаква да доведат до създаване на над 750 работни места и да представляват инвестиции от около 185 млн. евро.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Анкета

Кой кандидат за кмет е с по-големи шансове на изборите в София?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 146 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.