Министър Ангелкова : Прогнозите са за 5% ръст на посещенията за зима 2018-2019 г.

20:10, 19 ное 18 25 1660 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Очертава се нов успешен сезон в ски курортите, през който да се реализират близо 5% ръст на туристите. Гостите от Острова проявяват най-голям интерес към зимна ваканция у нас, като в Боровец се очаква техният брой да е с 5-10% увеличение. Нивата на македонски и сръбски туристи тук вероятно ще се запази, но очакваме повече български посетители и те да са около половината от всички. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на традиционна среща в Боровец с представители на местната власт и контролните органи за готовността на най-стария ни зимен център за активния сезон. Целта на срещата е максимално и в детайли всички заинтересовани в рамките на своите компетенции да даде информация за готовността на курорта, поясни още тя.

Министър Ангелкова увери, че са взети своевременно мерки и всички писти в Боровец са категоризирани, а за местата за настаняване и хранене Комисията за защита на потребителите (КЗП) e планирала своите проверки. Тя потвърди, че телефонът за сигнали и нередности, свързани с прилагането на Закона за туризма и неговите наредби, продължава да функционира на сайта на министерството. Информации от потребители могат да се изпраща и на мейл, след което веднага се проверяват.

Ще обърнем внимание на общината да провери поставените маси около трасетата на пистите, за да се избегнат конфликтни точки и да има максимална безопасност според съответната наредба, каза още тя. Поставени са и задължителните информационни табели. Трябва да се провери сложността на пистите, но това се случва при достатъчно сняг, ски патрулите съвместно с МВР следят за изискванията, подчерта министърът. Проверките сочат, че нарушенията от страна на бранша стават все по-малко, което означава, че превантивните мерки дават резултат, обобщи тя.
Министър Ангелкова прогнозира, че със скорошното въвеждане на Единната система за туристическа информация контролните органи ще работят много по-бързо и ефективно. ЕСТИ ще свързва в реално време регистрите на местата за настаняване с НАП, МВР, Министерството на туризма и общините по защитени канали и така ще се повиши сигурността на туристите и ще се ограничи сивият сектор. Предстои в края на януари поетапно въвеждане на ЕСТИ, тя е на финала на разработването й. Така ще има повече информация и ще се изсветлят приходите от нощувки, защото ще е задължителна. Ще организираме инфо курсове, а наши специалисти и представители на фирмата изпълнител ще бъдат на разположение. С промените в Закона за туризма се цели намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса, припомни министър Ангелкова. Вече намалихме документите за регистрационните режими с 19 вида, предстои промяна в Наредбата за категоризация. Въвеждаме до дни възможност за електронно подаване на всички заявления до регистрите ни чрез електронен подпис и с лицево разпознаване, допълни тя.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама