Мая Манолова оглави мрежата на балканските омбудсмани

15:15, 19 ное 18 / Общество 25 440 Topnovini
1
2
3

Омбудсманът Мая Манолова беше избрана за председател на мрежата на балканските омбудсмани, която беше създадена в София с участието на 13 държави от региона, между които Сърбия, Черна гора, Хърватска, Босна и Херцеговина, Румъния. По инициатива на Манолова, в рамките на форума, беше подписана и декларация за сътрудничество и партньорство, съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.

„Защита на правата на гражданите: предизвикателства пред балканското сътрудничество“ беше темата на първата по рода си среща, със съорганизатор институцията на македонския омбудсман Иджет Мемети. Събитието се проведе в контекста на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

„У нас са омбудсманите от 12 държави. Идеята днес е да обсъдим проблемите, които имат гражданите на Балканите, да обменим практики, информация, опит и да създадем мрежа на балканските омбудсмани, която да осигури бързи канали за информация, за взаимна подкрепа, за решаване на трансгранични казуси, тъй като живеем в трудни времена, в които има натиск върху гражданите и опити за посегателства над човешки права“, каза омбудсманът Мая Манолова преди началото на форума. И допълни: „Проблемите са общи - бедност, социално изключване, посегателства върху човешки права, ограничаване на демократичното пространство и срещу всичко това, ние, заставайки един до друг, ще имаме повече механизми и възможности за активна защита на правата на гражданите“, категорична бе Манолова.

По думите й във всяка една от балканските държави омбудсманът стои най-близо до гражданите, но често става обект на натиск от страна на съответните власти, затова чрез създаването на балканската мрежа националните правозащитници ще могат и взаимно да се подкрепят.

В изказването си пред участниците омбудсманът изтъкна, че този регионален форум се провежда в навечерието на две знаменателни годишнини – 70 години от приемането на Всеобщата декларация за правата на човека и честване на 10 декември – Международен ден за защита правата на човека и основните свободи.

„Тези дати са изключително важни за нас, като омбудсмани, защото нашата мисия е именно такава – да насърчаваме, да защитаваме, да подкрепяме човешките права, да бъдем на страната на гражданите в случаите, в които институциите ги мачкат и притесняват, да защитаваме изконните демократични ценности при всяко посегателство и опит за това върху тях“, подчерта Мая Манолова и допълни, че човешките права не са подарък, а са отвоювани в годините и времето, затова трябва да бъдат отстоявани докрай.

Омбудсманът разказа, че неслучайно изборът за логото на форума е „Balkanice“ – контрапункт на специално измислената в Англия през 1900 г. дума „вalkanize“ – разделям, враждувам, превърнала се в нарицателно на сложни проблеми и отношения.

„Мисията на днешния форум е да покажем, че за нас омбудсманите е по-важно това, което ни обединява – история, култура, традиции, много по-важно от това, което ни разделя, но въпреки това ние уважаваме различията на всеки един от нас. Предстои да доказваме още и още, че Балканите са светла територия, територия, в която правата на човека се ползват с особено уважение, а не тъмна територия, която враждува помежду си“, така Манолова обобщи целите на форума и създаването на мрежа на омбудсманите.

Във втория панел на форума бяха дискутирани икономическите и социалните права на гражданите, уредени в Хартата за основните права на Европейския съюз. Изказване направи представител на Агенцията на Европейския съюз за основните права (FRA) по проблемите, свързани със социалните и икономическите права на гражданите, както и представител на Службата на Върховния комисар по правата на човека в ООН, който изясни значението на Парижките принципи на ООН за функциониране на националните институции за защита и насърчаване на правата на човека.

Във форума участваха и местните обществени посредници от всичките 13 общини в страната, както и министърът на правосъдието Цецка Цачева, председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов, представители на академичната общност, потребителски и граждански организации, Институт за държавата и правото при БАН, Център за нестопанско право, Институт Отворено общество, Център за изследване на демокрацията, Български адвокати за правата на човека, Асоциация Анимус и др.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани