Опасна детска градина: Деца учат в сграда, което е пред разруха

11:40, 19 ное 18 / Общество 25 556 Topnovini

Деца учат в детска градина пред разруха. От години стените на единственото детско заведение в Черноморец са напукани, а учители и родители очакват всеки момент сградата да пропадне. От снимките, които зрители изпратиха, се вижда почти 4-сантиметрови пукнатини в основите на сградата. Отвън обаче детската градина изглежда добре и не дава никакви признаци за лошото състояние отвътре. Тя е строена през далечната 1977 г., а през 1998 г. е правен основен ремонт, когато е пригодена и за детско учебно заведение.

„Притеснява ни това, че сградата не отговаря на изискванията за безопасност. Когато в една сграда се обучават деца, тя трябва да бъде сигурна и здрава. Преди известно време се наложи родители да помогнат с преместването на мебели в градината. Директорката ни беше споменала за проблема, но ние не го бяхме виждали. Когато дойдохме да помогнем ни стана ясно какво всъщност се случва на първия етаж”, каза пред Нова телевизия майката на едно от децата Анита Стоянова. Тя допълни, че децата се обучават на втория етаж, защото на първия положението е трагично.

Родителите казаха още, че от 2 години общината е уведомена за случая, но досега решение няма. Те смятат, че трябва да се вземат мерки преди да е станал инцидент.

„Открихме тези пукнатини при разместване на мебелите през 2016 г. за монтиране на интерактивна дъска. Сигнализирахме на общината. Тогава бяха само пукнатини. От общината дойдоха на оглед и говорихме за ремонт. С течение на времето, процепите растяха”, заяви директорът на детската градина „Делфинче” в Черноморец Галина Христова.

„С докладна от кметицата от есента на 2017 г. община Созопол работи по проблема. Комисия доказа, че конструктивно сградата е годна за обитаване. Единствено има вътрешни преградни стени и настилка, които трябва да бъдат ремонтирани”, каза представителят на Община Созопол г-н Христов. Той допълни, че ремонтът ще започне около средата на месец декември. Кметът на Черноморец Добри Добрев заяви, че е сигурен, че скоро общината ще намери изход.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!