Менда Стоянова: Данъкът ще се увеличи за старите, но мощни автомобили

10:40, 16 ное 18 / Общество 25 2235 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ако се оттегли предложението ми, „гражданска отговорност“ ще скочи два пъти, а не обратното, обясни председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова пред БНТ. Тя поясни, че чрез въвеждането на таван върху обезщетенията при смърт на пътя за широк кръг близки, застрахователите няма да повишат стойността на застраховката „гражданска отговорност“, с която да поемат допълнителния финансов товар при подобни обезщетения.

Менда Стоянова също така заяви, че повишаването на данъка върху по-старите, неекологични автомобили, е екологична мярка, а не цели по-голям приход. По думите ѝ, това е данък върху замърсяващите, а не върху старите автомобили, тъй като 14-годишни автомобили с екологичен стандарт Евро 4 ще получат облекчение, а основното утежнение ще падне върху старите, но мощни автомобили. Увеличението на данъка може да достига два пъти в някои случаи, но като обща стойност може да е малко, обясни Стоянова.

Спорно е по какъв начин да се отчита екологичността на автомобила - дали през вида гориво, който използва, или честотата на използване. Когато се избира начин на формирането на данъка, трябва да се взима предвид леснотата на администрирането му. Така Менда Стоянова коментира липсата на облекчение за автомобили с газова уредба или катаризатори. Тя даде пример с катализаторите, които трудно може да се проверят.

"Евро категорията показва дали един автомобил, независимо от горивото, има системи, които пречистват", допълни Стоянова. В имуществения данък няма как да се отчете честотата на използване на автомобилите, допълни тя.

Нормално е бюджетната комисия да защити политиките на правителството, като отхвърли ветото на президента, заяви председателят на бюждетната комисия към НС. Промяната в закона за местните данъци и такси е политика за въвеждане на екологичен коефициент, допълни тя, но това не означава, че данъкът на автомобилите не е имуществен.

Спекулация е, че сорт „бренд“ не влияе на цените на бензина, обясни Менда Стоянова, като по думите ѝ това няма как да се регулира. Нека се види колко е надценката на производителя и на търговеца на гориво, дори това да е антипазарно, заяви тя.

Ако Менда Стоянова оттегли своето предложение или парламентът не гласува нейното предложение - това означава, че "Гражданската отговорност" ще скочи 2 или 3 пъти от сегашните ѝ размери, заяви самата Стоянова.

"България е единствената страна, в която обезщетенията за неимуществени вреди са високи, а за имуществени са доста ниски, говоря при смърт на пътя. Навсякъде по света се плащат имуществени обезщетения, които гарантират, че ако едно дете е загубило родителя си, ще получава издръжка от застрахователя - всичко това, което родителят му може да му даде", коментира тя.

За миналата година 283 млн. лв. застрахователите са дали за неимуществени вреди при смърт на пътя, допълни тя. Чрез въвеждането на по-широк кръг близки, които имат право да търсят обезщетение от застрахователя, той се натоварва допълнително и гражданската отговорност се вдига, защото няма от къде другаде да постъпят средства, обясни Стоянова.

Идеята е да се сложи таван на обезщетенията на разширения кръг близки, които имат право на обезщетение при фатален пътен инцидент.

"Това, което предлагам аз, е първо - създаване на методика, която да покаже критерии, индикатори, чрез които да се определя имуществената и неимуществената вреда. Така хората могат да се насочат към имуществената, която е в много по-голям размер. Тя обаче ще бъде определена обективно. Методиката ще даде индикатори така, че да има справедливост. Няма единно, еднакво предлагане, защото няма критерии. Второ, за този разширен кръг лица да се сложи таван на обезщетението до 5000 лв.", отбеляза тя.

Така застрахователите няма да вдигнат гражданската отговорност, допълни тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама