Адвокатът на Баневи: Те не са съгласни с искането за връщането им в България

09:45, 16 ное 18 25 1605 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Николай и Евгения Баневи, които са задържани с европейска заповед за арест във Франция, не са съгласни с искането им за връщане в родината. Това заяви техният френски адвокат Венсан Пенар в интервю за bTV.

Венсан Пенар в момента проучва всички документи и цялата информация по случая с неговите клиенти. Той повдига един важен въпрос: "Проблемът е, че Баневи са задържани в момент, в който се връщат в България. Нормално, полицейските и съдебни власти в България и във Франция са във връзка, за да знаят къде са Баневи и какво правят. Мисля, че България е знаела, че те се връщат. Логичен е въпросът защо са задържани във Франция, след като се връщат в България, която ги издирва".

Целта на защитата на Баневи сега е да извади аргументи пред следствието, заради които може да бъде отказано предаването им на българските власти.

"Арестувани са на 26 октомври. В същия ден са представени на главния прокурор в град Екс от Прованс, 6 дни по-късно – на следствието. От този момент нататък има срок от 60 дни, в който следствието трябва да даде становище. След това, ако има съгласие от арестуваните да бъдат предадени, това се прави в 10-дневен срок. Но ако арестуваните обжалват решението на съда от Екс от Прованс, тогава Касационният съд разполага с 30 дни, за да се произнесе. Тоест имаме максимум 100 дни от момента на ареста до момента на предаването. Ако следствието или Апелативният съд не приемат искането за предаване, процедурата просто се прекратява. И тогава задържаните няма да бъдат предадени на българските власти", обясни Венсан Пенар.

Той съобщи, че семейство Баневи са в ареста с едни и същи дрехи вече две седмици. По време на ареста те са били сами с трите си деца. Когато ги задържат, полицията се обажда на техен приятел, който идва спешно да вземе децата. Съгласно процедурата са били откарани с белезници на ръцете.

Баневи са оптимисти, но децата им липсват, допълни техният адвокат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама