Адвокатът на Баневи: Те не са съгласни с искането за връщането им в България

09:45, 16 ное 18 / Крими Сподели в: 25 755 Topnovini Автор: Topnovini
1

Николай и Евгения Баневи, които са задържани с европейска заповед за арест във Франция, не са съгласни с искането им за връщане в родината. Това заяви техният френски адвокат Венсан Пенар в интервю за bTV.

Венсан Пенар в момента проучва всички документи и цялата информация по случая с неговите клиенти. Той повдига един важен въпрос: "Проблемът е, че Баневи са задържани в момент, в който се връщат в България. Нормално, полицейските и съдебни власти в България и във Франция са във връзка, за да знаят къде са Баневи и какво правят. Мисля, че България е знаела, че те се връщат. Логичен е въпросът защо са задържани във Франция, след като се връщат в България, която ги издирва".

Целта на защитата на Баневи сега е да извади аргументи пред следствието, заради които може да бъде отказано предаването им на българските власти.

"Арестувани са на 26 октомври. В същия ден са представени на главния прокурор в град Екс от Прованс, 6 дни по-късно – на следствието. От този момент нататък има срок от 60 дни, в който следствието трябва да даде становище. След това, ако има съгласие от арестуваните да бъдат предадени, това се прави в 10-дневен срок. Но ако арестуваните обжалват решението на съда от Екс от Прованс, тогава Касационният съд разполага с 30 дни, за да се произнесе. Тоест имаме максимум 100 дни от момента на ареста до момента на предаването. Ако следствието или Апелативният съд не приемат искането за предаване, процедурата просто се прекратява. И тогава задържаните няма да бъдат предадени на българските власти", обясни Венсан Пенар.

Той съобщи, че семейство Баневи са в ареста с едни и същи дрехи вече две седмици. По време на ареста те са били сами с трите си деца. Когато ги задържат, полицията се обажда на техен приятел, който идва спешно да вземе децата. Съгласно процедурата са били откарани с белезници на ръцете.

Баневи са оптимисти, но децата им липсват, допълни техният адвокат.

Сподели в:

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани