Ангелкова: България ще предложи световна дестинация „Древни цивилизации”

17:20, 15 ное 18 25 1069 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България ще отправи предложение към Световната организация по туризъм за създаване на международна дестинация „Древни цивилизации”, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя участва във Втория международен конгрес на древните цивилизации и историческите маршрути.

„Ще отправим послание към регионите с древни култури за присъединяване към идеята за подобна дестинация, която ще е отворена за много участници”, каза Ангелкова и уточни, че добро начало за реализацията на тази идея е включването на обекти, които са в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Конгресът цели да изследва и как връзката между културата и туризма създава възможности за икономически растеж и социално развитие, посочи министър Ангелкова. И допълни, че туризмът доказа потенциала си като един от основните генератори за растеж на световната икономика и се развива с ускорени темпове през последните десетилетия. Секторът има дял от 10,4 % от световния БВП, даващ заетост на над 313 млн. души по света.

В България той създава около 13 на сто от брутния вътрешен продукт и е сред водещите икономически сектори.

„Работим упорито страната ни да се наложи като 4-сезонна дестинация с нейните вече световноизвестни зимни и морски курорти и прекрасни плажове”, информира министърът. Според нея страната предстои да бъде открита и с богатството си на минерални извори, СПА комплекси и голф игрища на световно ниво. На територията ни са регистрирани над 40 000 исторически паметници и обекти, които правят България една от най-атрактивните дестинации за хора, интересуващи се от история и култура, коментира министърът.

Тя уточни, че през 2017 г. общият брой туристически посещения на чужденци в България е 8 882 747, което е с над 1,8 млн. повече от населението на страната. Според последните данни за 2018 г., чуждестранните туристически посещения у нас са нараснали с 31% спрямо 2015 г.

Историческите маршрути като „По пътят на коприната“, „Ориент експрес“ и други са вдъхновили много пътешественици и могат да играят огромна роля за популяризиране на регионите, каза зам.- генералният секретар на Световната организация по туризъм Хайме Санклементе.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама