Изложбата „Косми“ на Стефано Пизано ще продължи до 10 декември в Галерия Сердика

12:46, 15 ное 18 / Култура 25 1802 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ценителите на провокативното изкуство могат да се насладят на изложбата „Косми“ (Peli“) на италианския художник Стефано Пизано  в столичната галерия „Сердика“ на Женски пазар още 15 дни, до 10 декември тази година.

Куратор на експозицията е Стефан Стоянов, а официалното откриване се проведе на 25 октомври в галерия ”Сердика”, която е част от общинското дружество „Пазари Възраждане“ ЕАД и се намира на ъгъла на ул. Стефан Стамболов и ул. Лозенград на Женски пазар.

Стефано Пизано е сравнително непознат на столичната публика чуждестранен автор. Италианският художник е изключително активен и високо ценен в международните художествени среди с умението си да провокира зрителя.

Експозицията е обединена от идеята за „разбутване“ на културни пластове, за проникване на действието под и отвъд това, което сме свикнали да виждаме, различно от конвенциите на художествения живот. Съмишлениците, обединени около изложбата „Peli“, художникът, кураторът Стефан Стоянов, както и екипът на галерията, си поставят за цел търсенето на нови възможности за концептуализиране на съвременните визуално-пластични изкуства. Именно затова, в рамките на проекта „Peli“ авторът използва най-разнообразни форми на изява, техники, медии и образни структури. От традиционна живопис до видеоинсталация.

Обединени под мотото „Peli“, в превод от италиански, означаващо „косми“, можем да проследим три различни проекта, създадени от Стефано Пизано, специално за Галерия „Сердика“ на Женски пазар и българската публика. Първият от тях е ядро на експозицията и носи нейното име.

Проектът  „Peli“ е реализиран с темперни бои и графит върху хартия. Мотото на този цикъл от творби насочва зрителя към търсената идейна и съдържателна особеност – стремежът на автора да провокира, използвайки визуалния образ. Ивиците, нанесени върху  изобразителното поле, напомнят неспокойни косми - идея, която авторът умишлено желае да внуши. Тоновете, с които Стефано Пизано изгражда тази серия са изключително експресивни и контрастиращи. Фигурите и образите се третирани на големи плоскости, където изразителната текстурата на боята и едрата мазка на четката придават разнообразие на художествената форма.

Друга линия на търсения, която можем да проследим, е свързана със следващата серия произведения, обединени като „Race Paintings”. В този цикъл, художникът избира сюжети, илюстриращи актуални проблеми както на съвременното общество, така и на отделната личност. В живописта от „Race Paintings” изобразените теми са представени умишлено като телевизионни и кино кадри. Този подход доближава картините на Стефано Пизано до динамичните форми, които наблюдаваме на екраните. Образите са деформирани, отличават се с драматизъм и интересен начин на третиране на обемите в изображението.

Последният и най-иновативен проект на твореца, включен в изложбата, е дигиталната видео инсталация с наименование „Българското видео”.  Видеото проследява три различни ястия, заснети с неподвижна камера. Проникването на артистичния жест, действието (action), което стои в основата за създаване на неконвенционални форми, смесено с нещо толкова обикновено като ястията и храненето, част от ежедневието ни, свидетелства за значимостта на автора и неговия нетрадиционен и оригинален подход.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама