Масово изсичат горите в десетки села

11:00, 15 ное 18 25 4313 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Масова незаконна сеч в десетки села. Хора от населени места сигнализираха за престъплението на Нова телевизия. Набезите на бракониерите не могат да бъдат спрени, въпреки постоянно извършващите се проверки.

Местните жители твърдят, че бракониерите са въоръжени. Те настояват държавата и полицията да вземат мерки, за да се прекрати изсичането на горите.

Шум на моторна резачка в държавната гора над село Богданица вдига по тревога общинските пазачи в Садово. Екипът ни заедно с горските охранители тгръгва на лов за бракониери.

„Това е дъб. Ако ги преброим много са. Установяваме, че е рязано. Има бракониерска сеч”, обясни Александър Запрянов- горски пазач в община Садово.

Отсечените дървета ска близо 70-годишни. Незаконната сеч в такива мащаби е очевидна дори и за неспециалисти.  60% от горския фонд в Садово е държавен и общински, останалите 40 са частна собственост.

Още с влизането ни в гора, извършителите ни усетиха бързо и напуснаха мястото, забравяйки дърветата, които вече са отсекли и приготвили за изнасяне.Там,където бракониерите вече са минали, лесничеите маркират с червена боя.

Златна мина за бракониерите в момента са  горите покрай коритата на реките Марица, Чая и Чекерица. Там се сече поголовно. Рязането на дървета във вододайните зони е забранено и подлежи на парични и административни санкции. Отсеченият дървен материал се изнася с каруци. Краде се не само през нощта, но и през деня.

„Те не избират дърветата.  Те просто като видят хубаво, голямо дърво, режат правят го на метровки, както им е удобно. Товарят  и заминават. Те го вършат с търговска цел. Режат и продават дървата. Доколкото сме чували 50 лева кубика”, каза горският пазач в община Садово Ангел Личков.

Цената на незаконно добитата дървесина е два пъти по-ниска от тази, която е на пазара. Затова и черният бизнес на прага на зимния сезон процъфтява. 

Бракониерите, които най-често са хващани, са от махалата на село Богданица. Пред камерата обаче всички отричат. Част от каруците вече са конфискувани. За последни два месеца горските са сътавили 15 акта. Глобите са между 100 и 500 лева.

„Една голяма част, трябва да си признаем, че не са събираеми. Даже то това е бизнес. Те крадат дърва, за да продават и да се издържат с това. И тук е може би редно тези хора, когато ги хванем, да бъдат лишавани и от социални помощи, тъй като една голяма част от тях получават помощи именно за отопление. Да бъдат лишени за 5-8 -10 години от възможността да получават такива енергийни помощи. Другото е да се криминализира до такава степен, че да могат са влизат в затвора”, заяви кметът на община Садово Димитър Здарвков .

За опазването на горския фонд общината разчита само на двамата пазачи - Александър и Ангел, които денонощно обикалят 12 села. Ресурс за повече хора засега няма.

Според двамата пазачи има ли кой да купува незаконно добитите дърва, бракониерската сеч няма да бъде преустановена.  Поредният сигнал, който получават е за кражба в масивите на Садово. Отново обаче не успяват да хванат извършителите.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама