30% от 15-годишните момичета пушат редовно

18:30, 14 ное 18 25 1202 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българите сме първенци по разпространение на тютюнопушенето сред населението, като у нас то е с почти седем процентни пункта над средното за ЕС. По повод Международния ден без тютюнопушене, който се отбелязва на 15-ти ноември, здравното министерство изнася данни, като се позовава на изготвения от Европейската комисия „Здравен профил за България“ от миналата година.

Поне 28% от възрастното население у нас, включително повече от един на всеки трима мъже, пушат ежедневно. Равнищата на тютюнопушене сред младежите са сходни: разпространението на тютюнопушенето сред 15-годишните момчета е второто най-високо в ЕС, то е 21% и това ни отрежда второто място след Хърватия. При 15-годишните момичета 30% са редовни пушачи, което е най-високото равнище в ЕС.

Според оценките на Световната банка цената, която плаща здравната система на дадена държава за последствията за здравето от употребата на тютюневи изделия е между 0.1% и 1.1% от брутния вътрешен продукт в различните страни.

Тютюнопушенето е една от водещите предотвратими причини за болести и смъртност сред населението. Данните в България показват, че 13.5% от всички болести и 12.4% от смъртните случаи възникват вследствие употребата на тютюневи изделия, отбелязват от здравното министерство. Оттам цитират изчисления, че в европейски мащаб всяка година приблизително 650 000 активни и пасивни пушачи умират преждевременно.

Министерството на здравеопазването определя „Спри сега за по-добро здраве утре” за мото на кампанията в Международния ден без тютюнопушене тази година. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама