Изявени бизнесмени ще могат да преподават в университетите прие НС

15:40, 14 ное 18 / Култура 25 1502 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изявени фигури от бизнеса ще могат да преподават в българските университети. Това предвиждат промени в Закона за висшето образование, които парламентът прие на второ четене. Поправките дават възможност до 10 на сто от общия хорариум от учебните часове в степен "бакалавър" и до 20% в магистърската степен да се провеждат от специалисти от практиката. Преценката кой да бъде поканен и какви часове да получи, ще се прави от съответния факултетен съвет.

Управляващи и опозиция влязоха в спор дали да се даде право на работодателите да участват в изготвянето на учебните програми и в постоянните комисии към Националната агенция за оценяване и акредитация.

Възраженията на БСП представи Николай Цонков: "Всеки трябва да си знае мястото и не трябва да смесваме образованието и хората, които са решили да се занимават с образование и наука, и бизнесът, който има съвсем различна роля", предаде БНР.

Милена Дамянова от ГЕРБ изтъкна, че с промените се утвърждават добри практики в отделни висши учебни заведения и обвини БСП в двойни стандарти: "Ако ректорът на Софийския университет покани Бил Гейтс да чете лекции на студентите, тогава всички ще го аплодираме и ще кажем "чудесно", но ако покани някой от водещите директори на водещи български компании, ще кажем, че той има задни мисли. Извинявайте, това е несериозно и ето такива заключения сриват авторитета и доверието в системата на висшето образование".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама