Цецка Цачева: Докладът на Евокомисията е положителен и коректен

09:50, 14 ное 18 / Политика 25 1376 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Докладът е положителен, обективен и коректно отчита отговорните по механизма за сътрудничество и оценка институции и ясно се подчертава необратимостта на реформите и процесите, които са в етап на наблюдение от страна на мониторинга. Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева пред БНТ.

"За първи път ясно заявено условно изпълнение на три от водещите показатели за наблюдение по три препоръки. Това е независимостта на съдебната власт, нормативната рамка и справяне с организираната престъпност. По останалите три показатели, по които продължаваме да работим, заключението е за съществен напредък и, както се казва в доклада, препоръките са близо до изпълнение", коментира още тя.

По думите ѝ реформите у нас дават резултати, но предстои още работа по отношение на промените в съдебната система. За първи път Европейската комисия ясно заявява, че мониторингът може да отпадне, допълни правосъдният министър.

Изрично е заявено, че преминаването на няколко институции в антикорупционната комисия е станало плавно, безпроблемно, положително се оценява прозрачният избор на ръководителя на антикорупционната комисия и се заявява, че се очакват резултати от нейната дейност, добави Цачева.

"Честите избори, ако се провеждат такива, ще доведат до липсата на стабилност, което в доклада изрично, като се прави препратка към други периоди, е заявено като условие, за да продължават процесите. Всичко зависи от нас, ако продължим със същите усилия и темпове с ясно разчертаните програми стратегии и пътни карти, ще стигнем до затварянето на механизма", отбеляза Цачева.

Правосъдният министър коментира и бонусите в Агенцията по вписванията. "599 000 лева бонуси в Агенцията по вписванията. Това са допълнителни възнаграждения за постигнати резултати, за които тече проверка. От моите разговори с директорка на Изпълнителната агенция се твърди, че Наредбата за възнаграждения на служителите в държавната администрация и вътрешните правила са спазени и че няма нарушения. Дали това е така - ще установи доклада на инспектората на Министерството на правосъдието", каза още министърът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама