Македония ще иска екстрадирането на Груевски

18:35, 13 ное 18 / Свят 25 1298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Македонското външно министерство съобщи, че в съответствие с компетенциите си и в координация със съответните институции в страната е предприело постъпки за проверка на информацията, че бившият премиер Никола Груевски е в Унгария и ще иска политическо убежище там, предаде агенция МИА, цитирана от БТА.

Министерството на правосъдието на свой ред съобщи, че ако бъде официално потвърдено, че бившият премиер е избягал в Унгария, ще поиска той да бъде екстрадиран. Преди това трябва да бъде установено местонахождението му и за него да бъде издадена международна заповед за задържане.

По повод обвиненията, че Груевски не бе задържан в ареста преди влизане на присъдата му в сила, председателят на Наказателния съд Иван Джолев заяви, че съдът не може самоинициативно да определя мярката арест, а това винаги е по искане на прокуратурата. По делото "Танк" за купуването на мерцедеса от самото начало на повдигането на обвинението до съобщаване на решението от страна на прокуратурата в нито един момент не е поискано задържането на Груевски в затвора, заяви Джолев.

Той добави, че двата паспорта на Груевски - и личният, и дипломатическият, са иззети и му е определена мярка подписка по делото "Титаник" за изборни злоупотреби. По делото "Танк" няма никакво предложение нито за гаранция с някакъв имот, нито предложение за някаква мярка за осигуряване на присъствието му, каза Джолев.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама