КЕВР: Без промяна в цените на тока и парното до края на отоплителния сезон

16:00, 13 ное 18 25 1158 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

“На този етап не се очаква ново повишение на цената на топлинната енергия през зимата”, каза председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

Преди дни газовият доставчик „Булгаргаз” направи прогноза за поскъпване на синьото гориво с близо 5% от Нова година, като тази прогноза не е финална. Окончателното предложение на "Булгаргаз" за корекция в цената на природния газ за първото тримесечие на 2019 г. ще бъде внесено в енергийния регулатор на 11-ти декември.

По повод прогнозата на "Булгаргаз" и при запазване на настоящите тенденциите на пазарите председателят на КЕВР прогнозира, че при коригиране на цената на синьото гориво, това няма да се отрази на цените на топлинната и електрическата енергия.

„Цената на суровия петрол преди около месец достигна стойност 86 долара за барел, но постепенно намаля и в момента е малко 70 долара за барел. Ако това се окаже така, защото все пак не може да се говори със сигурност за събития, които са извън България, които са свързани с геополитически интереси и котировки на световните пазари. Но ако се окаже така, мога да заявя, че цената на природния газ ще бъде коригирана, но това няма да доведе нито до повишаване цената на топлинната енергия, нито до повишаване цената на електрическата енергия”, каза Иванов.

По думите му така цените на топлото и тока ще останат непроменени до края на отоплителния сезон.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама