Проф. Кантарджиев: Няма бум на Хепатит А, а епидемични взривове

10:10, 13 ное 18 25 1217 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хепатит А се разпространи в над 20 училища и детски градини в София. Данните, разпространени в петък от Министерството на здравеопазването, са за периода от 5 юли до 5 ноември.

"Не става въпрос за бум на заболявания. Има епидемични взривове в отделни училища. За цялата страна се отчитат 900 случая по-малко”, коментира проф. Тодор Кантарджиев от Националния център по заразни и паразитни болести пред NOVA.

Той обясни, че хигиената на ръцете е от особена важност. Хубаво е и да не ходим с външните си обувки вкъщи.

Относно симптомите проф. Кантарджиев поясни, че при децата до 2-годишна възраст няма пожълтяване. От 10 деца, жълти стават само две.

Проф. Кантарджиев коментира и предупрежденията от Световната здравна организация за прекомерна употреба на антибиотици. От там прогнозираха, че до 2050 г. антибиотичната резистентност ще е по-честа причина за смърт, отколкото онкологичните заболявания.

„Тенденцията на резистентността е такава, че ако не се вземат мерки за умна употреба на антибиотиците, през 2050 г. 10 млн. европейски граждани ще умират”, заяви проф. Тодор Кантарджиев.

По думите му от държава, износител на антибиотици, България е станала страна-вносител. „Мотивацията на лекаря да изпише антибиотик невинаги е само медицинска”, допълни той.

Ето защо всяка година от Националния център по заразни и паразитни болести дават инструкция, по която всяка болница трябва да направи собствена антибиочна политика.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама