US доклад: Северна Корея продължава да поддържа необявени ракетни бази

16:25, 12 ное 18 / Свят 25 1233 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американски мозъчен тръст съобщи, че е локализирал най-малко 13 от общо 20 необявени ракетни бази в КНДР, съобщи Reuters, цитирана от БТА. Тези данни показват пред какво предизвикателство са изправени преговорите с Вашингтон, който се опитва да убеди Пхенян да се откаже от ядрените оръжия и балистичните ракети, отбелязва агенцията.

Според доклад на вашингтонския Център за стратегически и международни изследвания, в някои от обектите се наблюдава дейност по поддръжка и дребни подобрения в инфраструктурата.

Обектите, споменати в доклада, са разпръснати в отдалечени планински райони из цяла Северна Корея и могат да се използват за складиране на балистични ракети с различен обсег, като за най-големите от тях се смята, че имат капацитет да достигнат всяка точка в САЩ.

Северна Корея не е признала съществуването на нито една от тези ракетни бази, а според анализатори прецизното разкриване на ядрените оръжия и ракетната боеспособност са важна част от споразумението за денуклеаризация.

Саканмол - обектът, който е най-близо до границата с Южна Корея и столицата ѝ Сеул, изглежда "активен и сравнително добре поддържан", констатира докладът.

"Извеждането от експлоатация на обекта за ракетни изпитания Сохе в Северна Корея привлича медийно внимание, но замъглява военната заплаха за силите на САЩ и Южна Корея от този и други необявени бази за балистични ракети", посочват авторите на доклада.

На повратната си среща през юни в Сингапур севернокорейският лидер Ким Чен-ун и президентът на САЩ Доналд Тръмп се ангажираха да работят за денуклеаризацията, но в споразумението им липсваше конкретика, а преговорите вървят трудно, отбелязва агенцията.

Преговарящите от САЩ и Южна Корея тепърва трябва да изтръгнат от Пхенян конкретна декларация за мащаба и обхвата на оръжейните програми или обещание да спре разполагането на съществуващия арсенал.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама