Социалният министър Зорница Русинова: Майчинството от 410 дни трябва да остане

14:57, 11 ное 18 / Политика 25 1264 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Чакат се указания от Европейската комисия по казуса с ползването на двата месеца платен отпуск след връщането на работа на майките от майчинство“, заяви заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, след като Европейският съд уважи иск на Румъния и се произнесе, че този отпуск трябва да отпадне, предаде БНР.

Русиниова коментира това пред журналисти в отговор на въпрос за искането на работодатели по време на майчинство да не се начислява платен годишен отпуск, както и да се намали платеното майчинство.

"Около хиляда жени са се върнали на работа в рамките на първата година на детето по този стимул от началото на годината", каза Русинова. Тя призова бизнеса да помогне на жените да съчетават семейния с трудовия живот. Според нея високо платеното майчинство от 410 дни у нас не трябва да се намалява, както настояват от бизнеса.

Зам.-социалният министър коментира, че правителството е пробвало няколко пъти да стимулира работодателите да организират детски кътове, градини и ясли на местоработата, но няма голям интерес от това.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама