Задълженията на "Топлофикация София" към "Булгаргаз" са изкупени от БЕХ

12:27, 09 ное 18 25 2289 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

След одобрение от министъра на енергетиката Теменужка Петкова е подписан договор между Българския енергиен холдинг /БЕХ/ и "Булгаргаз" ЕАД, чрез който прехвърля на БЕХ своите вземания и лихви от столичното топлофикационно дружество в размер на 99 192 898 лв.

Това съобщи самата Петкова по време на днешния парламентарен контрол относно договора за продажба на вземанията на "Булгаргаз" ЕАД от "Топлофикация София" ЕАД. Тези задължения са за доставен природен газ за периода февруари-август 2018 г.

Срещу прехвърляните вземания БЕХ се задължава да плати тази сума на "Булгаргаз" в срок до 28 август 2018 г. При неплащане на сумата БЕХ дължи неустойка в размер на 3,6 на сто годишно върху неизплатената в срок сума до датата на окончателното плащане. Министър Петкова обясни, че в момента са в ход преговорите между БЕХ и "Топлофикация София" по отношение условията на договора за вземанията.

Дълговете на "Топлофикация София" се трупат от 2002 г. насам, изтъкна енергийният министър. Освен това столичното топлофикационно дружество е най-големият клиент на "Булгаргаз", като близо 40 на сто от приходите и от потреблението на природен газ се използват именно от "Топлофикация София". Петкова допълни, че основната роля на БЕХ е да подпомага своите дъщерни дружества именно чрез подобно осигуряване на финансиране.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама