Бонуси са раздавани в Агенцията по вписванията по време на срива на Търговски регистър

13:00, 09 ное 18 25 1549 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нов скандал около Търговския регистър стигна до парламента. Според публикация във в. „Сега” служителите в Агенцията по вписванията, която блокира дейността на бизнеса през лятото заради срива на Търговския регистър, са получили бонуси за същия период.

Неофициалната информация е за бонуси в размер на 700 000 лева и то точно за периода, в който Търговския регистър не работеше.

В кулоарите на парламента финансовият министър Владислав Горанов определи раздаването на бонуси като законово допустима опция, в която няма нищо лошо. Той обаче допълни, че служители на Търговския регистър, които носят отговорност за срива през лятото, не би трябвало да получат подобни бонуси.

„Служителите, които добросъвестно са изпълнявали дейностите си в агенцията и които не носят пряка отговорност и вина за възникналия технически проблем, биха могли да получат подобно допълнително възнаграждение. Ако обаче има отпуснати допълнителни възнаграждения на служители или на длъжностни лица, които носят отговорност, макар и косвена – това за мен е неприемливо”, каза Горанов.

Според него не е удачно „изцяло да дамгосваме експертите и служителите в Агенцията по вписванията за техническия проблем през лятото на тази година“.

„След 2012 г. системата на заплащане в бюджетната сфера беше променена така, че държавните служители могат да получават допълнителни възнаграждения в размер на общо една заплата, като те се формират от 75% фиксирана част и 25% гъвкава част”, каза Горанов и предположи, че ръководството на Агенцията на база на оценка е определило подобни допълнителни възнаграждения.

„Ако има някъде пожар, пожарникарите ги награждават, а тези, които са предизвикали пожара, носят съдебна отговорност”, заяви Румен Гечев от БСП.

От Агенцията по вписванията отказаха коментар, а от Министерството на правосъдието, което е принципал на агенцията, обявиха, че тези бонуси не минават през тях и решението си е лично на агенцията.

Опозицията веднага поиска, ако има такъв случай, парите да бъдат върнати, и дори постави въпроса за партийните субсидии и тяхното намаляване. От БСП поставиха на дневен ред въпроса защо със закона за бюджета не е променен размерът на субсидията за партиите. Според Столетницата тя трябва да падне от 11 на 5 лева на глас.

"Тези, които казват, че трябва да се премахнат субсидиите, ще обслужат интересите на едрия капитал. Трябва да има по-сериозен контрол и да се види кой как ги харчи”, заяви по същата тема Тома Биков от ГЕРБ.

И тази година ГЕРБ ще получи 12,5 млн., БСП – 10,5 млн., ДПС и „Обединени патриоти” – по 3,5 млн., а ВОЛЯ – 1,6 млн.

Партиите трябва да имат легално финансиране за да нямат зависимости, посочи Владислав Горанов. По думите му второто четене на бюджета ще е до края на месеца.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама