Нормални цени на рибата ни очакват за Никулден

15:00, 10 ное 18 / Икономика 25 1207 Topnovini
1

Според търговци няма основания да се очаква поскъпване на рибата около Никулден. До голямото пазаруване има още време, но браншът вече е готов да зарадва клиентите с нормални цени дори в навечерието на празника.

В условията на свободна търговия в рамките на европейския пазар няма много опции за поскъпване. Защото ако някой се опита да продава по-скъпо, винаги има възможност чрез внос за 24 ч. да се балансират цените. Тогава ще се избира между наша и чужда продукция, като мнозина вероятно ще избират според стойността, пише „Черно море“.

Най-интересното е какви ще са тарифите за живата риба, която е традиционна за празника. Обикновено се купува шаран, но Варна като морски град има собствени (макар и неписани) правила. И логично повече се търсят риби, типични за Черно море.

Тази година рибарите се радваха на богат улов през есента – паламуд, сафрид, чернокоп, зарган, барбун. Дори калканът отбеляза поевтиняване.

Опасенията на потребителите са, че в последния ден цените на рибата ще бъдат „надути“ от търговците. Но това не значи, че големите търговски вериги няма да подходят с промоции, за да не остава стока.

Миналата година живият шаран „закова“ на 6 лв. Предвид ситуацията не се очаква сериозна промяна и тази. Като нелоялни търговски практики преди празника се посочва продаването на бракониерска риба, уловена без необходимия контрол, хранените с некачествен фураж или в язовири, в които не се прави мониторинг.

Препоръките са риба да се купува само ако е минала през борса или предприятие, етикирана. Риск при живият шаран винаги съществува, но е минимален.

В зависимост от улова в края на месеца и черноморските риби ще оформят цените си, които почти без промяна би трябвало да се задържат до Никулден.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани