Борисов договори обмен на ученици и учители с премиера на Финландия

11:00, 08 ное 18 / Политика 25 1930 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бойко Борисов и финландският му колега Юха Сипила договориха за обмен на ученици и преподаватели между двете държави. Това стана по време на среща между двамата в правителствената резиденция „Кесаранта“ в Хелзинки.

„Най-силните университети и може би най-добрата образователна система е във Финландия. Лично премиерът Юха Сипила пое ангажимент да направим обмен между ученици и преподаватели“, каза Борисов. Той поясни, че конкретно Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас е била обсъждана за такова сътрудничество.

Във фокуса на срещата бяха още темите за европейската перспектива на страните от Западните Балкани, сигурността и граничния контрол, образованието, енергетиката и туризма.

Юха Сипила поздрави Борисов за успеха на първото Българско председателство. Сипила определи като отличен избор приоритетите на страната ни, докато оглавяваше Съвета на ЕС. „Това е успех на председателството. Поздравих моя скъп колега премиера Борисов за воденето на Съвета на ЕС“, добави още финландският премиер след срещата.

Двамата лидери дискутираха още разширяването на сътрудничеството в сферата на енергетиката. „Ще бъдат по-интензивни разговорите в следващите дни за финландския модел с използването на руски реактори в ядрената енергетика. С колегата имаме план как максимално да си помагаме с експертиза в тази сфера“, добави българският премиер.

Бойко Борисов подчерта, че България и Финландия са моделът за опазване на външните граници на ЕС като политическа воля, силна гранична полиция и споразумения с трети страни, които да работят.

Българският премиер съобщи още, че е отчетено и двойно увеличение на броя на финландските туристи у нас. „Надявам се в следващите няколко месеца Юха да посети България, обещал съм му да го заведа и в Пловдив – европейската столица на културата за 2019 г.“, каза министър-председателят Борисов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама