Въвеждат промени в Закона за райониране на страната

18:30, 07 ное 18 25 1567 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Промени в районирането на България от догодина. Очаква се страната да бъде разделена на четири района, вместо досегашните шест. Това ще стане с промени в Закона за регионалното развитие. Те се налагат заради променената демографска структура, която вече не е актуална.

Сега България е разделена на шест района. Заради европейските изисквания обаче трябва да се направи промяна в обхвата им, така че броят на хората в тях да е най-малко 800 000 души. Сега например Северозападният район е далеч под това ниво.

След много дискусии и варианти, в момента най-подкрепяното предложение е страната да бъде разделена на четири района -Дунавски, Черноморски, Югозападен и Тракийско-Родопски.

Целта на промяната е да имаме силни и жизнени региони, с достатъчно население в тях и далеч по-добри условия за европейско финансиране.

С новите райони очакванията са най-големи промени да има в Северозападна България, която става част от Дунавския район и хората ще усетят това.

Очаква се в края на годината промените за районирането да бъдат одобрени от правителството, а в началото на следващата година да бъдат приети и от парламента.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама