Инж. Клавдия Ганчева: По-високи пенсии и МРЗ догодина

12:00, 07 ное 18 / Политика 25 1493 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С 5.7% ще се увеличат парите на повече от 2 100 000 пенсионери, считано от 1 юли 2019 г., което ще е най-високият ръст на пенсиите в последните години. Това съобщи народният представител от ГЕРБ и член на парламентарната Комисия по труда и социалната политика инж. Клавдия Ганчева, след като във вторник парламентът прие на първо четене бюджета на държавното обществено осигуряване. Със същите 5.7 процента се увеличават и минималните пенсии за осигурителен стаж и възраст, и размерът на социалната пенсия за старост. Увеличава се и т.нар. „таван“ на пенсиите – от 910 лв. до 1 200 лв.

Запазва се размерът на паричното обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, на 380 лв. „Ние сме страната с най-дългото, платено от държавата майчинство. Кодексът за социално осигуряване дава възможност на майките да прекратят отпуска си и да се върнат на работа, като при това получават обезщетение в размер на 50% от норматива, до навършване на 2-годишна възраст на детето“, коментира народният представител инж. Ганчева.  

Очаква се коефициентът на безработицата, която в момента у нас е рекордно ниска, да продължи да спада и през 2019 г., коментира още депутатът от най-голямата парламентарна група. Размерът на паричните обезщетения за безработица остават непроменени. Минималната работна заплата расте с 9,8 на сто. При запазване непроменен и размерът на осигурителните вноски и разпределението им между осигурител и осигурено лице, работещите на минимална заплата ще разполагат с 40 лева повече, след удръжките, уточни инж. Ганчева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама