Здравната каса ще изпраща SMS на пациентите за извършените им услуги

12:15, 06 ное 18 25 1298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще ни уведомява със SMS за разходите, които сме направили за лечението. Това съобщи подуправителят на касата д-р Йорданка Пенкова.
 
„Това е в далечна перспектива. Целта е пациентът да бъде уведомен за всеки разход, който се извършва по неговото ЕГН. Виждате, че с механизмите на контрола не може да постигнем целесъобразно разходване на публичния финансов ресурс, който е общ“, заяви д-р Пенкова.

Тя заяви, че не се предвижда въвеждане на ново ценообразуване на медикаментите и обясни, че ще се изписват най-евтините лекарства само на пациенти, които са с протокол и чието лечение сега започва и при условие, че има наличие от няколко медикаментa с еднакви показания и противопоказания. Подуправителят на касата уточни, че цената на лекарствата не се определя от НЗОК и какъв медикамент ще бъде изписан на пациента зависи единствено от преценката на доктора.
 
„Разликата в цената на лекарствата не е в пъти, а тя е в няколко процента. Това в никакъв случай няма да доведе до изтегляне на лекарства от пазара, което от своя страна да ограничи достъпа на пациентите до тях“, беше категорична д-р Пенкова.

Тя уточни още, че мисията на Фонда за лечение на деца в чужбина вече е изчерпана, защото той е създаден по време когато страната ни не е била в Европейския съюз (ЕС). Д-р Пенкова увери, че независимо от промените, които предстоят да се случат пациентите няма да бъдат ощетени.

„Касата също плаща на гражданите над 18 години за изделия и медикаменти, които ги няма в България. Това, което плаща касата за лечението в чужбина, го заплаща в пакет и това е така откакто сме в ЕС. Това не е само за децата, а и за възрастните“, обясни още тя. Д-р Пенкова добави, че дейностите се заплащат като трансфер от здравното министерство, а касата само ще администрира дейностите на фонда, за да няма дублиране.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама