Кои болести могат да увредят слуха?

08:30, 10 ное 18 25 2211 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Обикновено сме склонни да свързваме загубата на слуха със стареенето или с някоя травма, но болестите също така могат да доведат до подобно тежко увреждане, информира puls.bg

Отосклероза

Какво представлява: Отосклерозата се отнася до анормален растеж на костите в ушите. Тя често е генетична и може да причини постепенно настъпване на загуба на слуха.

Как води до загуба на слуха: Нарастване на костта във вътрешното ухо пречи на движението на костите и затруднява предаването на звукови вълни.

Болест на Мениер

Какво представлява: Болестта на Мениер е заболяване, чиито причини не са добре изяснени, но са свързани с увеличаване на течността (ендолимфа) във вътрешното ухо.

Как води до загуба на слуха: Натрупването на течността се случва в частта на ухото, позната като костен лабиринт (или охлюв) - което води до нарушен баланс и изкривени звукови вълни.

Синдром на Ушер

Какво представлява: Синдромът на Ушър е генетично заболяване, което може да причини както загуба на слуха, така и загуба на зрението.

Как води до загуба на слуха: Загубата на слух се причинява от анормално развитие на власинковите клетки (звукови рецепторни клетки) във вътрешното ухо. Повечето деца, страдащи от синдрома, се раждат с умерена до тежка загуба на слуха, в зависимост от вида на болестта.

Акустична неврома

Какво представлява: Рядко заболяване, което включва неракови тумори, развиващи се директно върху нерва, отговорен за слуха и равновесието. Последното се дължи на редовно излагане на силен шум или радиация в областта на лицето.

Как води до загуба на слуха: Туморът расте върху осмия черепномозъчен нерв, познат като слухово-вестибуларен нерв.

Заушка

Какво представлява: Позната също така като паротит, заушката представлява вирусна инфекция, често срещана при децата. Заболяването причинява възпаление на слюнчените жлези – образуванията, които отделят секрета, от който се образува слюнката.

Как води до загуба на слуха: Макар да е рядък феномен, загубата на слух е един от страничните ефекти на заушката. Вирусът на паротита уврежда кохлеята във вътрешното ухо, която съдържа власинковите клетки, превръщащи звуковите вибрации в нервни импулси.

Рубеола

Какво представлява: Позната още като немски морбили, рубеолата е често срещано детско заболяване, което може да възникне и при възрастни.

Как води до загуба на слуха: Рубеолата обикновено е лека, тридневна инфекция, която има потенциала да причинява вродени дефекти при бебета, родени от майки, заразени с болестта по време на бременност. Едно от усложненията е загуба на слух.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама