Арестуваха жена, откраднала милиони от датските социални служби

16:30, 05 ное 18 / Свят 25 524 Topnovini
1

Датчанка, заподозряна в присвояване на милиони от датските социални служби, беше арестувана в Южна Африка, съобщиха датски прокурори, пише Франс прес и БТА.

64-годишната жена е била задържана от полицията в Йоханесбург. Тя е заподозряна в измама и присвояване на 111 милиона крони (17 милиона долара) от Националния съвет на социалните служби, в който работила в продължение на 40 години.

Предполага се, че между 2002 и 2018 г. задържаната е направила 274 вноски в свои банкови сметки, отклонявайки средства, предназначени за проекти за хора в неравностойно положение. Измамата била установена в края на септември при одит. Датските власт са иззели и замразили всички авоари, които може да идват от тези фондове.

Поискахме от южноафриканските власти задържаната да бъде екстрадирана в Дания. Смятаме, че има добри шансове това да стане, каза представител на разследването. 

Втори заподозрян, също датски гражданин, беше арестуван миналата седмица в Южна Африка по подозрения, че е управлявал откраднатата собственост. За него също е поискана екстрадиция.

Националният съвет на социалните служби - правителствена агенция към министерството на социалните грижи и децата - подпомага местни власти и финансира програми за уязвими групи като деца и младежи.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани