Разбиха престъпна група за трафик на културни ценности при международна операция

15:40, 05 ное 18 25 1717 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Над 30 000 артефакта, включително гръцка и римска керамика, шлемове, погребални урни, свещници, стрели и копия – оригинали и фалшификати - бяха заловени в резултат на операция, насочена към трафика на културни стоки в Европа.

Конфискацията на предмети е в рамките на операция "Сардика", ръководена от Гражданската полиция на Испания и Българската криминална полиция, с подкрепата на Европол и Евроюст, срещу организирана престъпна група, заподозряна в плячкосване и подправяне на културни артефакти.

17 обиска на имоти бяха извършени едновременно в България и Испания в деня на акцията на 23 октомври, което доведе до арестуването на 13 заподозрени и изземането на близо 180 000 евро в брой.

Разследването разкри, че престъпната група е била ръководена основно от Испания и се е занимавала с незаконни разкопки и трафик на културни стоки от археологически обекти в България. Престъпниците са участвали и в изработването на фалшиви археологически находки.

Всички обекти са били продавани онлайн в популярни аукционни уебсайтове, където престъпниците са създали фалшиви потребителски профили, съгласувайки се помежду си да наддават по време на аукционите, така че да се увеличи продажната цена и последващите престъпни печалби.

Гладката координация и обменът на информация са допринесли за успеха на това мащабно разследване.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама