Застрахователи: Виждаме социална криза заради "Гражданска отговорност"

14:05, 05 ное 18 25 1195 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"С решение на Върховния касационен съд (ВКС) от юли тази година беше увеличен броят на лицата, които имат право да получат обезщетение за неимуществени вреди за болки и страдания при възникнал пътно-транспортен инцидент. Това решение заплашва да има тежки социални последици. Най-малкото е драстичното увеличение на „Гражданска отговорност" до нива, които българските семейства не могат да си го позволят. Разчетената нова цена се предвижда да надхвърли 1000 лева. В момента средна цена е 330 лв., което е трикратно. На практика ще бъдат засегнати 3 530 317 души. Това не са спекулации", коментира председателят на Асоциация на българските застрахователи (АБЗ) Светла Несторова.

Според данни на Софийски градски съд са заведени 529 дела по „Гражданска отговорност“, което е 230 повече спрямо миналата година от лица по стари случаи. И първите съдебни решения са факт. Съдът е решил да се изплатят на момиче 50 000 лева за смъртта на непълнолетно ѝ братче. По друг случай е решено да се платят 60 000 лева. От днес според решение на ВКС трябва да бъдат изплатени на роднини 70 000 лева.

Проблем според Асоциацията е, че в България шофьорите плащат най-евтината застраховка „Гражданска отговорност” в Европа. Същевременно застрахователите плащат високи обезщетения и регистрираме най-високата смъртност при пътно-транспортни инциденти. "Застрахователите няма как да издържат при това положение", категорична е Несторова.

"Заведени дела за над милиард лева няма откъде да дойдат освен от цената на „Гражданска отговорност”. Асоциацията на българските застрахователи нямат интерес от социална криза. От години настояваме за спешни мерки от страна на държавата и ясна методика за изплащане на имуществените и неимуществените суми", заявиха от бранша.

„Надявам се да не се стига до фалити на застрахователи. Всичко зависи от това какво ще направят политиците”, каза още Несторова, цитирана от БГНЕС. Според АБЗ, от новите поправки в законодателството имат облага 9 адвокатски кантори, които лобират за промените. Въпреки че журналистите поискаха техните имена, сдружението отказа да ги назове.

В неделя премиерът Бойко Борисов разпореди на парламентарната група на ГЕРБ да не гласуват внесените промени в Кодекса за застраховането, докато не бъдат подложени на широк обществен дебат. Поправките бяха внесени между първо и второ четене в парламента от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова.

С промените застрахователят няма да е длъжен да покрие цялата сума от обезщетението при причинена смърт. Предвижда се ограничение от 20 000 лева за обезщетение на съпруг, съпруга, на човек, живеещ на семейни начала, на дете и на родител. Брат или сестра на починалия да получават по 15 000 лева и по 5 000 лева за човек, който е създал емоционални отношения със загиналия.

Застрахователят няма да е длъжен да покрие цялото задължение по задължителната застраховка гражданска отговорност, заради което може да има вълна от дела срещу държавата, която е длъжна да гарантира тази застраховка.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама