ГЕРБ предлага таван от 20 000 лева за обезщетение за загинал при катастрофа

10:04, 04 ное 18 / Политика 25 597 Topnovini
1

Председателят на бюджетната комисия в Народното събрание и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова предлага да се сложат лимити на обезщетението, което получават близките на загинал при катастрофа. Предложените от нея текстове са за промени в Кодекса на застраховането.

Менда Стоянова предлага да се създаде нов чл. 493а в КЗ, в който да се запише, че съпрузите, децата и родителите могат да получават до 20 000 лева еднократно обезщетение за претърпени неимуществени вреди за смъртта на свой близък. Такава сума се предвижда и за човек, който живее на семейни начала с починалия, за осиновители и осиновени деца.

Братът и сестрата може да получат 15 000 лева, а 5000 лева по изключение други лица, които са създали емоционални отношения с починалия по време на настъпване на непозволеното увреждане, предлага още Менда Стоянова.

Предложението на Стоянова е внесено в деловодството на Народното събрание на 1 ноември.

Причината за промените е тълкувателно решение от началото на лятото на Върховния касационен съд, с което се разшири кръгът на хората, които могат да претендират за материално обезщетение вследствие смърт на пътя. В обезщетението вече са включени братя, сестри, роднини от втора степен, баби, внуци и всеки, който може да докаже трайна емоционална връзка със загиналия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани