Ципрас: Срещите между България, Гърция, Румъния и Сърбия се превърнаха в институция

19:05, 02 ное 18 / Политика 25 972 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Четиристранните срещи между България, Гърция, Румъния и Сърбия се превърнаха в институция, направихме важни крачки напред”. Това каза гръцкият премиер Алексис Ципрас след четиристранната среща на високо равнище между България, Гърция, Румъния и Сърбия в резиденция „Евксиноград“.

„Преди година започнаха усилията на страните ни. Четиристранните ни срещи се превърнаха в институция“, обясни Ципрас и добави: „Когато започнаха нашите срещи нещата на Балканите и в региона не бяха толкова оптимистични. Днес трудностите остават, но сме направили много важни крачки напред. Дойде важното българско европредседателство, което решихме да наречем Балканско. Вече говорим за предстоящото румънско председателство, което се надяваме да доведе до една нова перспектива на Западните Балкани“, заяви Ципрас.

Гръцкият премиер отбеляза и подписването на Преспанското споразумение за промяната на името на Македония.„В периода между двете председателства се случи историческо събитие – Преспанското споразумение, което отбелязва разрешаването на един дългогодишен проблем, който се отнася за целия регион. Това споразумение ще има многобройни ползи за благоденствието и икономическото съвместно развитие на Югоизточна Европа. Може да допринесе и за задълбочаването на развитието на целия регион, особено на Северна Гърция и Бивша югославска република Македония – да превърне региона в голям транспортен център“, каза още той.

„Днес имаме възможност да подчертаем значението, което придаваме на присъединителния процес от Югоизточна Европа и особено на Сърбия, която е на първа линия на страните кандидатки“, допълни Ципрас и припомни подкрепата към усилията на премиера Александър Вучич да продължи диалога за Косово.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама