Мая Манолова: Демографската криза е проблемът на проблемите за България

09:25, 02 ное 18 25 1026 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Омбудсманът Мая Манолова изрази своите притеснения и критики към проектобюджета за следващата година. Пред БНТ, тя уточни, че е изразила своето становище по отношение на трите бюджета единствено и само от гледна точка на гражданските права - на социалните, трудовите и икономическите, които се засягат от трите бюджета.

Няма как да не съм притеснена от разширяващата се и ескалиращата практика през законите за бюджета да се променят множество други закони без обществено обсъждане, без дебат, което създава една непредвидимост и една несигурност у гражданите какво и как внезапно може да бъде променено. При това става дума за разпоредби, които се отнасят до основни права на гражданите.

Например през закона за Здравната каса се променят 16 други закона - без обсъждане, без дебат, без предварителна информация. През държавния бюджет се променят 11 други закона и още няколко в третия, каза Манолова.

По отношение на демографската политика, Манолова също изрази своето притеснение. Тя заяви, че уважава приоритетите на правителството - като образование, доходи, но демографската криза е проблемът на проблемите за България. На практика не се променят и със стотинка социални плащания, които се отнасят до отглеждането на деца.

Всъщност в Закона за семейните помощи за деца средномесечният доход, до който се предоставят месечни помощи остава същия - 450 лв. Остават същите и детските надбавки - 40 лв. за първо, 90 лв. за второ, 135 лв. - за трето, които са крайно недостатъчни. Не успях да се преборя за този подоходен критерий. Не успях да се преборя и за това да има такси в задължителните забавачки. Това, което също ме притеснява е, че започва да се говори, че добре би било да се отнеме втората година майчинство, коментира Манолова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама