Каракачанов отхвърли обвиненията на БСП за процедурата за ремонт на Су-25

18:50, 01 ное 18 / Политика 25 1232 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов отхвърли обвиненията на БСП във връзка с процедурата за ремонт на щурмовите самолети Су-25, съобщи БТА.

Социалистите настояха днес сделката за ремонт на бойни самолети Су-25 да бъде преразгледана, да се защити българският национален интерес и българският завод "Авионамс" да участва в ремонта. Според тях се подготвя "поредният грабеж от Министерството на отбраната на стойност 180 млн. лева, зад гърба на българския парламент и погазвайки грубо българския национален интерес". 

Попитан за "нападките" на социалистите, Каракачанов коментира, че те са неоснователни. И добави, че те са толкова основателни, колкото са били и "нападки" преди седмица в една медия, че ведомството ще сключи договор за 311 млн. лева. Няма такова нещо, заяви пред журналисти Каракачанов, който дойде да отговори на въпроси в рамките на редовния месечен блиц контрол в ресорната парламентарна комисия. 

В комисията Каракачанов и заместникът му Анатолий Величков напомниха, че ремонтът на щурмовите самолети е необходим, защото те са важни за въоръжените сили, поддържайки Сухопътните войски и бойния флот от въздуха. Двамата дадоха подробности по поръчката.

Каракачанов отново изтъкна, че по процедурата от 17 август са предвидени 41 млн. лева без ДДС, като при необходимост от допълнителни ремонти, тя може да достигне максимум 82,5  млн. лева без ДДС, но за това задължително е необходима санкция на Министерския съвет. От двата възможни участника с лиценз и оторизация от основния конструктор, с оферта се е включил само беларуският завод. По отношение на възможно участие на българския "Авионамс" отново беше подчертано, че заводът не е извършвал подобни ремонти от 2001 г., не разполага с необходимите специалисти, с лиценз за това, а според оценки на експерти придобиването на необходимите способности ще отнеме на предприятието няколко години. Каракачанов отхвърли и твърденията, че в процедурата се цели да бъде заобиколен парламентът. 

"Според мен целият този напън за "Авионамс" и неучастието на руската страна имаше за цел едно - да провали ремонта на Су-25, за да може впоследствие той да бъде възложен и да мине през фирмата, която не участва", заяви министърът. Той коментира, че може и да бърка и не иска да обиди никоя от страните, но фактите говорят това. По думите му обаче няма време за чакане.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама