Икона на Свети Георги от Зографския манастир пристига в София

10:30, 03 ное 18 25 1053 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес, 3 ноември, с благословението на патриарх Неофит, в  столичния храм "Св. Св. Кирил и Методий" в кв. "Красно село" тържествено ще бъде посрещната икона на Свети Георги Зографски, съобщиха от Българската патриаршия.
Иконата е изписана като точно копие на главната светиня на българския Светогорски манастир "Св. Георги Зограф" - т. нар. Фануилска икона на Свети Георги. Светинята е с размерите на оригинала и е с красив релефен златен обков. Тя вече повече месец пребивава в Зографската Света обител. 

В 17.00 часа  иконата ще бъде внесена с литийно шествие в църквата "Св. Св. Кирил и Методий", след което там ще започне празнична вечерня по атонски устав. 
Исконата на Свети Георги ще остане в църквата "Св. Св. Кирил и Методий".  Храмовото духовенство се надява да бъде построен и параклис, посветен на раннохристиянския великомъченик и чудотворец Свети Георги, където да се съхранява Светата икона.
Църковното предание свързва Фануилската икона на Свети Георги със самото основаване на Зографската обител. Тя се появява по чудодеен начин в храма след молитва на монасите, основатели на обителта, и така Бог открива волята си кой да бъде покровителят на новия манастир в градината на Света Богородица.

Оригиналът на тази древна икона се е съхранявал няколко века в манастира Фануил, близо до Лида, родното място на Свети Георги. Местното предание разказва, че една нощ образът на светеца върху главната им икона се заличил и изчезнал, а на игумена Евстратий било открито, че иконата е била пренесена на Атон. Фануилската неръкотворна икона на Свети Георги днес е една от най-големите светини на Света гора.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама