Как ще плащаме тол таксите и електронните винетки?

12:35, 01 ное 18 25 1319 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Шофьорите няма да бъдат длъжни да представят издадена електронна винетка или доказателство за извършено плащане при проверка. Наличието им ще се установява от контролните органи по електронен път. Това предвижда проект на Наредба за условията, реда и правилата за изграждане и функциониране на смесена система за таксуване на различните категории пътни превозни средства на база време и изминато разстояние, публикувана от регионалното министерство за обществено обсъждане.
 
От 1-ви януари 2019 г. хартиените винетни стикери ще бъдат заменени с електронни като цените няма да бъдат променяни. За леките автомобили се въвежда и уикенд винетка, която ще важи от 12:00 часа в петък до 23:59 часа в неделя на същата седмица. До 16-ти август винетка ще трябва да имат и водачите на тежкотоварни автомобили, а след тази дата те ще плащат тол такса.

Пътните такси ще се плащат в брой, по банков път или с карта, в обекти за продажба, разположени на граничните контролно-пропускателни пунктове или в близост до тях, в областните градове на страната, по протежение на платената пътна мрежа, както и чрез терминали за самотаксуване.
 
Електронната винетка ще съдържа уникален идентификационнен номер, данни за регистрационния номер на пътното превозно средство, държавата, в която то е регистрирано, неговата категория, датата на плащане и период на валидност. Тя ще се изпраща под формата на електронно съобщение на имейл адрес, в случай че такъв е посочен при купуването й. Електронната винентка ще се отразява и в електронната система за издадените винетки, поддържана от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Автомобилите над 3,5 т ще плащат тол такса на база изминато разстояние след 16-ти август 2019 г. Разстоянието ще се отчита чрез монтирано бордово устройство, което изпраща данни. Водачите, които нямат такова устройство, ще могат да платят тол такса посредством еднократна маршрутната карта.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама