Започват проверки за качеството на млечните продукти по училищните схеми

12:40, 01 ное 18 25 850 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Експерти от Държавен фонд "Земеделие" съвместно с представители на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) започват проверки на одобрените кандидати по програмата "Училищно мляко". Акцията е заради изнесена в медиите информация за доставяни некачествени продукти по европейската схема, съобщиха от пресцентъра на ДФ "Земеделие".

По схемата "Училищно мляко" следва да се разпределят единствено мляко и млечни продукти, включени в списъка от Наредба за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти в учебните заведения - Схема "Училищен плод" и Схема "Училищно мляко", а именно прясно пастьоризирано мляко с масленост 2%, кисело мляко с масленост 2% и бяло саламурено сирене и кашкавал.
 
Допустимите по схемата продукти следва да са произведени от сурово мляко. Млечните продукти трябва да са произведени в одобрени обекти на територията на Европейския съюз (ЕС) и да се доставят в индивидуални или неиндивидуални опаковки с ненарушена цялост. Неиндивидуалните опаковки могат да бъдат отваряни, нарязвани или разливани в учебни заведения, които разполагат с помещения за приготвяне или раздаване на храна, посочват още от ДФ "Земеделие". А прясното пастьоризирано, както и киселото мляко, следва да се доставят единствено в индивидуални опаковки, независимо дали учебните заведения разполагат с подобни помещения.
 
Доставяните в учебните заведения млека и млечни продукти трябва да носят идентификационна маркировка и да бъдат придружавани по време на доставката и транспортирането от търговски документ.

Всеки продукт, който не отговаря на посочените критериите, е абсолютно недопустим по европейската програма "Училищно мляко", и не следва да бъде приеман и раздаван на учениците и децата в учебните заведения. В случай на установени нередности по отношение на качеството на продуктите, нарушителите ще бъдат санкционирани, а одобрението им може да бъде временно спряно или отнето, уточняват от ДФ "Земеделие".

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама