Защо кофеинът не влияе на някои хора?

10:00, 03 ное 18 25 2220 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кафето е една от най-предпочитаните ободряващи напитки. Хората, които го пият ежедневно са около 83% от населението в световен мащаб.

Независимо как се приема кафето (чисто, с мляко, захар и т.н) и колко редовно се консумира (само сутрин, следобед или целодневно), според едно проучване, проведено през 2015 година от Харвардския университет, как кофеинът влияе на организма се определя от ДНК-то на всеки човек.

Канела в кафето стимулира паметта

В проучването са взели участие повече 120 000 души, които са описали как и колко често приемат кафе, след което ДНК-то им е било сканирано. Обработката на резултатите е показала, че има 2 гена, които определят как кофеинът се абсорбира и разгражда от организма и до колко стимулира нервната система.

Когато пиете кафе, то попада в кръвта ви чрез стомаха и започва да циркулира в тялото ви. След това се свързва с редица рецептори, повечето от които се намират в мозъка ви. И тъй като всеки организъм е уникален, рецепторите на всеки човек са различни, тъй като се определят от гените му. Следователно начинът по който кофеинът се свързва с тези рецептори е абсолютно индивидуален и така кафето влияе по различен начин на отделните организми.

Как да направим кафето си по-полезно

Веднъж свързал се с тези рецептори, кофеинът продължава своя път и достига черния ви дроб, където се разгражда. Ензимите в черния дроб, които абсорбират храната и напитките, които приемате, се определят отново от вашето ДНК. Бързината с която вашия организъм разгражда кофеина зависи именно от тези ензими, а при всеки човек те работят с различно темпо.

Това обяснява защо някои хора пият кафе в 9 часа сутринта и до следобеда все още усещат ефекта му, а други може да пият по 5 кафета на ден без това да влияе на енергията им, пише missbloom.bg

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама