Защо кофеинът не влияе на някои хора?

10:00, 03 ное 18 / Здраве 25 1465 Topnovini
1

Кафето е една от най-предпочитаните ободряващи напитки. Хората, които го пият ежедневно са около 83% от населението в световен мащаб.

Независимо как се приема кафето (чисто, с мляко, захар и т.н) и колко редовно се консумира (само сутрин, следобед или целодневно), според едно проучване, проведено през 2015 година от Харвардския университет, как кофеинът влияе на организма се определя от ДНК-то на всеки човек.

Канела в кафето стимулира паметта

В проучването са взели участие повече 120 000 души, които са описали как и колко често приемат кафе, след което ДНК-то им е било сканирано. Обработката на резултатите е показала, че има 2 гена, които определят как кофеинът се абсорбира и разгражда от организма и до колко стимулира нервната система.

Когато пиете кафе, то попада в кръвта ви чрез стомаха и започва да циркулира в тялото ви. След това се свързва с редица рецептори, повечето от които се намират в мозъка ви. И тъй като всеки организъм е уникален, рецепторите на всеки човек са различни, тъй като се определят от гените му. Следователно начинът по който кофеинът се свързва с тези рецептори е абсолютно индивидуален и така кафето влияе по различен начин на отделните организми.

Как да направим кафето си по-полезно

Веднъж свързал се с тези рецептори, кофеинът продължава своя път и достига черния ви дроб, където се разгражда. Ензимите в черния дроб, които абсорбират храната и напитките, които приемате, се определят отново от вашето ДНК. Бързината с която вашия организъм разгражда кофеина зависи именно от тези ензими, а при всеки човек те работят с различно темпо.

Това обяснява защо някои хора пият кафе в 9 часа сутринта и до следобеда все още усещат ефекта му, а други може да пият по 5 кафета на ден без това да влияе на енергията им, пише missbloom.bg

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани