Радев: Благодарение на линията София-Баку туристите от Азербайджан са с 65% повече

17:10, 31 окт 18 / Политика 25 1191 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Задълбочаването на двустранното сътрудничество между България и Азербайджан в областта на енергетиката и взаимната търговия обсъдиха на среща на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев и министърът на външните работи на Република Азербайджан Елмар Мамадяров. Двамата подчертаха, че стратегическото партньорство между България и Азербайджан е основа за много по-активно взаимодействие между двете държави в сфери от взаимен интерес. Това предадоха от прессекретариата на президента.

Румен Радев открои положителния резултат от откриването на директната самолетна линия София-Баку, която беше договорена по време на официалното посещение на българския държавен глава в Азербайджан през октомври миналата година. Благодарение на пряката линия през първите седем месеца на годината туристическите посещения от Азербайджан са се увеличили с близо 65% спрямо същия период на 2017 г. Директната връзка носи икономически ползи и насърчава двустранното сътрудничество, беше подчертано по време на разговора.

Като продължение на договореностите от посещението на президента Радев в Азербайджан, бяха обсъдени перспективите за доставки на природен газ за България. Румен Радев посочи, че за България Азербайджан е важен фактор за успешното изпълнение на Южния газов коридор, който ще допринесе за диверсификацията на доставките на енергийни ресурси не само за България, но и за целия регион. На срещата беше обсъдена и възможността азерски компании да участват в газификация на домакинства у нас. Интересът на местния бизнес в тази насока беше заявен и по време на официалното посещение на Румен Радев в Баку. Елмар Мамадяров увери, че Азербайджан има готовност на експертно ниво да участва в газификацията на домакинствата у нас.

България и Азербайджан споделят стратегическо партньорство и приятелство и трябва да се възползват от геополитическото си разположение, като участват активно в реализацията на мащабните инфраструктурни проекти между Европа и Азия, заяви президентът Румен Радев. Двамата бяха единодушни, че е необходимо двете държави да пренесат активния политически диалог на полето на икономиката.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама