Откриха огнище на птичи грип в пловдивско село

11:35, 31 окт 18 / Общество 25 729 Шрифт:
Topnovini

Открит е птичи грип във ферма в пловдивското село Богданица, съобщава „Фокус”. Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Камен Янков посочи, че, са засегнати 39 000 кокошки-носачки. Вече е започнало унищожаването им, като е констатиран и голям процент смъртност.

„Инспекторите проверяват движението на яйцата на кокошките, засегнати от инфлуенцата, като ще бъдат изтеглени всички количества яйца от тези кокошки, които са от 21 дни назад”, каза още д-р Янков.

Унищожените птици ще бъдат загробени, съгласно изискванията за недопускане на разпространяването на заболяването. Ще бъде направена и дезинфекция на помещенията, където са отглеждани кокошките, а собствениците ще бъдат обезщетени.

Определена е 3-километрова предпазна зона, в която влизат селата Богданица, Ахматово и Селци от община Садово. В наблюдаваната 10-километрова зона пък влизат села 8 населени места от община Садово, 5 от община Асеновград и две от Първомайско. В тези зони се забранява търговията с птици и яйца за разплод.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама