НС приема на второ четене Закона за киберсигурност

08:20, 31 окт 18 25 1004 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С окончателно приемане на Закона за киберсигурност започва работата си парламентът днес. С него се регламентира създаването на условия за изграждане на система за превенция и борба с кибератаките.

В закона са заложени мерки срещу инциденти, които причиняват големи икономически вреди и подкопават доверието на потребителите. Въвеждат се изисквания за сигурност, на които операторите и доставчици на цифрови услуги трябва да отговарят. Създава се Национално единно звено за контакт, както и национален екип за реакция при инциденти в киберсигурността.

В мотивите към законопроекта е записано, че той е изготвен в изпълнение на ангажиментите на България като държава членка на Европейския съюз да въведе в националното си законодателство разпоредби на директива относно мерки за високо общо ниво на сигурност на мрежите и информационните системи в съюза.

В програмата на депутатите е включено и обсъждане на второ четене на промени в Закона за авторското право и сродните му права. С тях се въвеждат нови възможности за свободно използване на писмени произведения от незрящи лица или лица с физически увреждания. Допуска се изготвянето на копия в алтернативен формат, достъпен за хората с увреждания - Брайлов и едър шрифт, адаптирана електронна книга, звукозапис на съдържанието на писмено произведение (аудиокнига), радиопредаване и други.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама